Lucrarile dentare fixe  – includ 2 categorii mari de restaurari protetice coroana dentara si puntea dentara.

Coroana dentara si puntea dentara sunt strans legate intre ele. Practic, puntea dentara are in componenta ei 2 sau mai multe coroane dentare care joaca rolul de elemente de agregare.

Zirconiul : este un material extrem de rezistent care are o culoare alba. Poate sustine lucrari dentare intinse dar are o gama restranse de culori si de aceea, nu poate fi folosit, de unul singur, in zonele unde pretentiile estetice sunt mari.
Ceramica dentara : este un material dur si rezistent cu o gama foarte bogata de nuante. Are proprietati estetice excelente putand imita cele mai mici detalii de pe suprafata dintilor. Nu poate insa sustine, de una singura, lucrari dentare intinse.

Coroana dentara se mai numeste coroana metalo ceramica si este cea mai ieftina dintre coroanele ceramice. Este o alegere excelenta si, daca medicul stomatolog o indica, rezultatele sunt foarte bune. Se poate folosi in majoritatea cazurilor, atat pentru dintii din partea din fata, cat si pentru cei din spate sau pentru a acoperi implanturile dentare.

Puntea dentara ca si coroana, se numeste punte metalo ceramica.Se poate folosi atat pentru restaurari reduse (de 1 sau 2 dinti) cat si pentru punti intinse inclusiv puntea totala. Rezistenta si estetica unor asemenea punti este foarte buna dar nu atinge nivelul lucrarilor realizate pe schelete din aur sau zirconiu.

Corpul de punte si elementele de agregare nu sunt lipite ulterior confectionarii. Ele sunt turnate impreuna pentru a asigura structurii o rezistenta superioara. Dintii pe care se sprijina puntea dentara prin elementele de agregare se numesc dintii stalpi ai puntii. Prin conventie, o lucrare dentara care contine mai multe coroane dentare unite intre ele dar nu are corp de punte ( nu exista dinti lipsa ) este considerata tot punte dentara.

Coroana provizorie este un tip aparte de coroana. Coroana provizorie este o lucrare temporara care se cimenteaza provizoriu in cavitatea bucala, in pozitia in care va fi fixata coroana definitiva, pe perioada in care lucrarea dentara este in lucru.

Rolul coroanei provizorii

  • Sa refaca partial estetica arcadei dentare pe perioada confectionarii lucrarii definitive. Acest deziderat este cu atat mai important, cu cat dintii slefuiti sunt situati intr-o zona mai vizibila a cavitatii bucale.
  •  Sa protejeze dintii slefuiti de variatiile de temperatura, mai ales daca acestia nu au fost devitalizati (nu a fost scos nervul).
  • Sa restabileasca partial functia masticatorie

Refacerea unei functii pierdute (fizionomica – masticatorie) se face prin protezare. Proteza care se sprijina pe gingie si pe os, se agata de eventualii dinti restanti si se scoate dupa fiecare masa pentru igienizare este o proteza mobila.

Protezele dentare mobile sunt structuri dentare mobile destinate înlocuirii dinţilor pierduţi parţial sau total. Rolul lor este atât fizionomic, imitând dinţii naturali și refăcând conturul părţilor moi, cât și funcţional (pacientul se poate alimenta).

Spre deosebire de proteza fixă, proteza mobilă trebuie scoasă și igienizată zilnic, după fiecare masă.

PROTEZELE MOBILE
pot fi
1. parţiale: lipsește un număr mai mic de dinţi
2. totale: dinţii lipsesc în totalitate
Proteza totală înlocuiește toţi dinţii naturali lipsă de la partea superioară (maxilar) sau inferioară (mandibulă) a cavității bucale,ea este realizată în laboratorul de tehnică dentară, dintr-o baza acrilică dură asemănătoare cu gingia (roz pal) şi un set complet de dinţi falşi din material acrilic. Baza protezei se sprijină pe suportul osos rămas (creste osoase, gingie, boltă palatină) şi este susținută de părţile moi (buze, obraji).

Proteza prezintă unele dezavantaje:

  • dinţii protezei vor utiliza doar 10-15% din forţa normală masticatorie ;
  • poate provoca leziuni (răni) ale suportului gingivo-osos ;
  • necesită căptușire deoarece după o anumită perioadă de timp osul se resoarbe.

Proteza partiala este o proteză mobilă care se foloseşte atunci când mai există dinţi restanţi pe arcadă. Edentațiile extinse frontale, laterale sau terminale pot fi protezate cu ajutorul protezelor mobile ce pot înlocui un număr variabil de dinți, între 4-12.

PROTEZA PARȚIALĂ
poate fi:

Acrilică
este alcătuită dintr-o baza acrilică dură, de culoare roz pal ca și gingia, pe care sunt fixaţi dinţi din acrilat. Proteza se fixează pe dinţii restanţi vecini edentaţiei cu croşete din sârmă de Wiplă

Scheletată 

este o proteză mobilă destinată pacienților care au pierdut o parte din dinţii naturali și la care dinţii existenți pe o arcadă au o bună implantare. Ocupă o suprafață mult mai mică în cavitatea bucală (comparativ cu protezele acrilice). Protezele scheletate sunt o solutie foarte buna la cazuri limita ca si acesta, sau cand avem un grup frontal doar dintii de la canin la canin. Este alcătuită dintr-un schelet metalic realizat dintr-un aliaj Crom-Cobalt acoperit cu o bază acrilică de culoarea gingiei pe care sunt fixaţi dinţii artificiali. Sistemul de ancorare pe dinţii restanţi se poate realiza simplu prin croşete turnate și pinteni sau prin sisteme speciale (capse, culise, telescoape, magneți, bară Dolder, etc).

Valplast elastică

este un tip mai moale de proteză realizată din materiale asemănătoare cu nylonul . Acest tip de proteze sunt rezistente și elastice, sunt alcătuite dintr-o bază de culoare roz-pal sau transparentă care se sprijină pe suportul osos și sisteme de prindere pe dinţii existenţi (croşete) care sunt aproape invizibile. Acest tip de proteze prezintă o bună stabilitate și pacientul le acceptă mult mai repede deoarece sunt mai ușoare și provoacă leziuni minime sau chiar deloc.
Domeniu de utilizare: partiale
Proprietăţi:
– transluciditate ridicata
(aproape invizibil in cavitatea bucala)
– luciu deosebit
– grad mare de flexibilitate
– nu traumatizeaza dintii restanti
– fidelitate superioara
– tehnologie USA

Biodentaplast
Domeniu de utilizare: proteze partiale
Proprietăţi:
– flexibilitate
– crosete fizionomice
– fidelitate superioara
– bune proprietati fizice si chimice
– confort ridicat datorita intinderii reduse
– are forma si intinderea unei proteze scheletate clasice
– tehnologie BREDENT Germania
Rezistenţă mare și risc de fractură minim datorită scheletului metalic.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt