PROFILAXIA DENTARA este cea mai simpla si ieftina metoda de tratament. Profilaxia consta dintr-un set de proceduri care au ca scop prevenirea aparitiei cariei dentare si a bolii parodontale.
Mai mult, profilaxia previne si evolutia acestor afectiuni odata ce ele au aparut. Asadar, profilaxia dentara are 2 roluri :
- prevenirea aparitiei cariei dentare si a bolii parodontale
- prevenirea evolutiei cariei dentare si a bolii parodontale si a aparitiei complicatiilor
Principalele metode de profilaxie
- profilaxia dentara
- Igiena orala
Igiena orala este cea mai importanta metoda de profilaxie. Placa dentara se acumuleaza pe suprafata dintilor dupa fiecare masa. Daca nu este indepartata prin periaj activ, aceasta se va calcifica transformandu-se in tartru dentar. Mai mult, daca alimentele bogate in carbohidrati sunt lasate prea mult in contact cu dintii, va creste si cantitatea de placa dentara.
Principalul obiectiv al igienei orale este indepartarea placii dentare de pe suprafata dintilor si prevenirea depunerii acesteia.O igiena orala corecta presupune un periaj dentar regulat si corect (minim de 2 ori pe zi), folosirea atei dentare si a apelor de gura.
Controalele periodice regulate sunt foarte importante pentru mentinerea sanatatii orale. Multe afectiuni orale evolueaza fara dureri mai ales in fazele initiale; asadar, pacientii nu sunt constienti de aparitia lor pana in momentul in care au progresat deja semnificativ.
Controalele periodice ar trebui efectuate cel putin de 2 ori pe an si chiar mai des daca situatia clinica o cere.
Detartrajul reprezinta procesul de indepartare a tartrului si placii dentare folosind instrumente de mana sau aparate specifice de detartraj sonice sau ultrasonice. Placa dentara este principalul factor cauzator al gingivitei si cariei dentare, iar tartrul este o forma de placa dentara calcificata de asemenea nociva pentru gingie si structurile dentare. Scopul detartrajului este indepartarea tartrului si a placii dentare. Este important sa se indeparteze atat tartrul supragingival cat si cel subgingival. Aparatele de detartraj ultrasonice asigura o curatare foarte eficienta a tartrului si placii dentare.
Periajul profesional are ca scop indepartarea placii dentare ce a mai ramas dupa detartraj precum si a diverselor pete sau coloratii de pe suprafata dintilor. Periajul profesional este realizat de medicul dentist cu ajutorul instrumentelor mecanice. Pasta cu care se executa periajul profesional are un continut bogat in fluor, fiind aplicata pe suprafata dintilor cu ajutorul unor cupe din cauciuc atasate la micromotor.
Este bine sa se apeleze la periajul profesional macar de 2 ori pe an (de obicei in timpul controalelor periodice). Periajul profesional este foarte eficient in indepartarea placii dar trebuie insotit de o igiena orala regulata.
Sigilarea santurilor si fosetelor preintampina stagnarea microbilor si a placii dentare in santurile si fosetele molarilor si premolarilor prevenind astfel aparitia cariilor la acest nivel.
Santurile si fosetele sunt un loc predilect in care placa se poate forma si acumula deoarece sunt dificil de igienizat. Sigilarea presupune aplicarea unor materiale compozite fluide in interiorul santurilor si fosetelor care dupa intarire vor “inchide” aceste spatii.
Sigilarea se executa pe molarii si premolarii definitivi ai copiilor imediat dupa ce acestia au erupt. Va reamintim, molarii 1 definitivi erup la 6 ani, molarii 2 definitivi erup la 12 ani, molarii 3 (sau de minte) dupa 18 ani iar premolarii definitivi intre 10 si 12 ani.
Si adultii pot beneficia de sigilare daca aceasta nu s-a realizat inainte. Materialele de sigilare se uzeaza in cativa ani; in consecinta, este nevoie de o monitorizare constanta pentru a le putea inlocui daca este cazul.
Alte masuri de profilaxie
Fumatul sau mestecatul tutunului si consumul de alcool influenteaza negativ sanatatea orala. Fumatul favorizeaza decolorarea dintilor si stimuleaza acumularea placii dentare. In cazul fumatorilor, creste riscul aparitiei gingivitei, paradontozei si a cancerului oral.
Alte masuri profilactice ar mai fi Prophy-Jet-ul (curatarea dintilor cu un jet de pulbere de carbonat de calciu);fluorizare locala; detectarea placii bacteriene cu ajutorul revelatorilor de placa; sfaturi privind igiena orala (tehnici de periaj, utilizarea atei dentare, utilizarea dusului bucal, utilizarea periutelor interdentare).
Afectiunile ortodontice precum inghesuirea dintilor fac dificila igienizarea lor iar tulburarile ocluzale (de “muscatura”) ingreuneaza masticatia si vorbitul. Este indicat ca aceste afectiuni sa fie tratate cu aparate ortodontice.
Calciul, pe care il gasim in lapte si in unele legume, poate proteja dintii impotriva cariilor. Calciul care se incorporeaza in smalt il face pe acesta mai rezistent la demineralizarea acida.