Diferiti clinicieni pledeaza pentru rezectie apicala sau, in cel mai rau caz, indepartarea dintilor, care prezinta o modificare apicala patologica sau in cazul carora este necesar un retratament endodontic.

Conservarea endodontica a dintilor si tratamentul canalului radicular depinde in final de diferiti factori individuali, pe langa situatia parodontala si endodontica sunt determinante aici in principal aspectele protetice precum raportul dintre coroana si radacina, fracturile coronare sau radiculare si substanta dura dentara restanta.

La urma urmei ar trebui ca toate tratamentele sa urmareasca bunastarea pe termen lung a pacientului si astfel sa fie planificate de o maniera cat mai putin invaziva. Functia, confortul si estetica reprezinta punctele centrale al planificarii tratamentului. Sinceritatea in privinta diferitelor abordari terapeutice joaca un rol foarte important.

Imaginile de mai jos ilustreaza un plan de tratament continuu bazat in conservarea endodontica a dintilor

Un caz aparent usor cu ac fracturat in radacina distala canalul disto-vestibular a molarului inferior, rezolvat cu „brio”, radacina cu 2 canale DV si DL.

Cazurile dificile nu se rezolva usor, necesita multe sedinte de incercare de inlaturare a problemelor endodontice si rabdare din partea personalului medical, dar si a pacientului. Pentru a inlatura panica pacientului de multiplele sedinte si de abordarea problemelor endodontice, se explica pacientului avantajele si dezavantajele sau riscurile incercarii retratamentului endodontic. Cele mai dificile cazuri de endodontie sunt acele fracturate in apexul radacinii, fie ei monoradiculari sau pluriradiculari. In asa cazuri nu trebuie forta, ci inteligenta.

Totul e posibil, atunci cand mai dam o sansa unui dinte sau unui pacient. Un dinte in minus, o problema in plus. Incep sa ma bucur de un lucru: pacientii incep sa perceapa importanta unui dinte sau a dintilor, educatia sanitara a pacientilor incepe sa creasca in randul populatiei, atat in mediul urban, cat si mai putin in mediul rural. Si in endodontia microscopica intampinam dificultati cum ar fi crearea unui bypass intr-o radacina cu diametrul mic, mai ales indepartarea unui ac fracturat in apex. Dar cu ajutorul ustensilelor endodontice si cu multa, multa rabdare, rezultatul este de nota 10.

Azi in 10.12.2013 s-a prezentat un pacient tanar cu un abces periapical cu aparitia fistulei acum aprox. 3 luni pe dintele 4.6. In prima faza s-au preparat canalele in numar de 4, irigarea lor si aplicarea de hidroxid de calciu. Apoi in urmatoarea sedinta s-a efectuat din nou prepararea canalelor, irigarea acestora si obturarea definitiva a canalelor radiculare ML, MV, DL si DV. Toate canalele s-au preparat cu ace de diametrul 50 si obturarea acestora cu conuri de gutaperca respectiv 50. Se observa pe radiografie cum s-a reusit obturarea canalelor accesorii in 1/3 apicala si 1/3 coronara si delta apicala a canalelor radiculare ambelor radacini.

Pacienta tanara, fara simptomatologie; obturatii defectuoase pe 2.4 , 2.5 si obturatii de amalgam pe 2.6 cu carie secundara. S-a efectuat devitalizare corono-radiculara, cu anestezie infiltrativa, pe 2.4 si 2.5 si retratament endodontic pe 2.6. In sedintele urmatoare s-au realizat fixarea pivotilor endodontici si reconstituirile dentare estetice.

Cazul acesta este special, de ce? pacientul a raspuns pozitiv la tratamentul endodontic 3.6, deoarece tanarul s-a prezentat cu o parodontita apicala acuta purulenta,dureri insuportabile, am trecut imediat la tratamentul endodontic si surpriza dintele prezenta 4 canale. In canalele radiculare erau secretii purulente abundente. S-a efectuat prepararea, irigarea si obturarea radiculara definitiva si administrarea antibioticului. Asta a fost surpriza cea mare, ca pacientul nu mai simtea nimic in a 2-a zi au disparut si durerile. Asa si-a facut efectul tratamentul endodontic simultan cu antibioticul. Dupa 4 zile s-a realizat reconstituirea coronara.

Molarul 2 superior cu o distructie coronara in urma cariei secundare, cu obturatie de canal radiculara realizata incorect si un ac Lentullo fracturat in 1/3 apicala a racinii mezio-vestibulare, asimptomatic (fara dureri, fara alte manifestari). S-a realizat retratamentul endodontic adecvat cu oburarea canalelor radiculare. A fost un caz fericit pentru mine si pacient, deoarece acul fracurat era prins foarte bine intre peretii canalului radicular si calcifiat, spre norocul meu cu mare grija si atentie am reusit sa trec pe langa acul Lentullo fracturat si sa ajung la apexul radicular si sa largesc la dimensiunea dorita. Deci se pot rezolva si asa cazuri, este foarte important sa fie inchis apexul radicular cu obturatie radiculara, sa formeze ca un dop. In concluzie acele fracturate pot ramane si in canal, dar sa nu fie inpinse dupa apex.

Molar 3.6

Premolari si molar 1.4; 1.5; 1.6

Incisiv lateral 1.2

Molarul de 6 ani 4.6

Premolar II 1.5

Molar II superior 1.7

Molarul III inferior 4.8

Molarul I superior 2.6

Molarul I inferior 3.6

Molarul III inferior 4.8

Molarul I inferior 3.6

Premolarul II si molarul I inferior cu separatie radiculara

Molarul II si III 3.7 si 3.8

Molarul II inferior 3.7

Molarul I superior 2.6

Premolarul II inferior 3.5

Molarul I superior 2.6

Molarul I inferior 3.6

Molarul II superior 2.7

(+40) – 770 849 043
PROGRAMARI  SI  INFORMATII

Obiectivul nostru principal este asigurarea unei asistente stomatologice de calitate.
Pentru orice intrebare cu privire la serviciile oferite va rugam sa ne contactati!
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt